Allmän information om schäfern

Att hitta någon som aldrig har stött på en schäfer är inte lätt. Den här hundrasen är nämligen en av de mest populära. Om man tar en titt på registreringstabellerna kan man se att schäfern i ett flertal länder faktiskt är den mest köpta hunden. Men hur blev det så? Vad är det som gör schäfern så eftertraktad som husdjur? Självklart finns det mer än en anledning, men schäferns förmåga att vara på topp inom ett stort antal användningsområden kan vara en betydelsefull faktor. De är nämligen väldigt duktiga på att anpassa sig till sin omgivning. En schäferhund fungerar utmärkt som polishund, agilityhund, tävlingshund i allmänhet, spårhund, draghund eller endast en trofast kamrat.

Vad kännetecknar en schäfer?

En ordinär schäfer ska vara självsäker, stark och villig att samarbeta. De klarar sig bra i de flesta miljöer och situationer. Det är därför inget problem för en schäfer att ta det lugnt i hemmet så länge den får nog med motion och uppmärksamhet. Inom familjen är schäfern en snäll och trofast hund som ofta söker kontakt av de runtomkring sig. Självklart kan man dock inte förvänta sig att en valp har hunnit utveckla alla de här egenskaperna än.

Att ta hand om en schäfer

När det kommer till vardagen är schäfern ganska lik andra raser, och är i behov av lika mycket motion som vilken annan brukshund som helst. De ska promeneras dagligen, samt har regelmässig sysselsättning. Det här kan syfta på exempelvis joggingrundor eller cykelturer. Under sommaren uppskattar de flesta schäferhundar ett besök på stranden eller poolen, varhelst man kan finna en plats att simma. Man bör räkna med att den här hundrasen kräver runt två till tre timmars aktivitet varje dag, men behöver även någon sorts mental sysselsättning, exempelvis en stund där hunden får lära sig lydnad.

Schäferns hälsa

För det mesta är den här hundrasen frisk och presterar med goda resultat när de utövar ett fysiskt arbete. Trots det här är det inte utöver det vanliga att en brukshund drabbas av vissa skador. Höftleds- och armbågsledsdysplasi är några av dessa skador. Då schäfern är en relativt stor ras kan ytterligare problem uppstå, såsom nedsatt funktion gällande bukspottskörteln.

Hur stor är schäfern och hur ser den ut?

Schäfern finner man inom kategorin ”medelstor hund” och är muskulös samt stark. Hanarnas mankhöjd ligger på runt 60-65 centimeter medan tikarnas är cirka 55-60 centimeter. När det kommer till vikt kan man se en relativt stor skillnad mellan hanar och tikar, där de förstnämnda väger 30-40 kg medan de sistnämnda väger omkring 22-32 kg. I utseendet är de svarta, och har tecken med varierade färger. Exempel på dessa är brun, rödbrun, gul och ljusgrå. När det kommer till pälsen kan man finna två olika varianter. Normala och långhåriga. Att ta hand om en schäfers päls är inget större problem. Till skillnad från långhåriga raser såsom afghanhunden och Bichon frisen behöver pälsen endast borstas och kammas med jämna mellanrum. På så sätt kan man kontrollerna om hunden har fått fästingar eller sår. Inte behöver schäfrar heller badas så ofta, utan det räcker med 3-5 gånger om året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *