Det endocannabinoida systemet i stora drag

Först upptäckte människan cannabis och cannabisolja, därefter upptäckte man det endocannabinoida systemet. Detta system, som förkortas ECS, är livsviktigt för både människor och djur där ordet ”endo” betyder inuti och syftar på att det är ett system som finns inuti människans kropp. Ordet ”cannabinoid” har härletts ur cannabis då denna växts komponenter, såsom cannabisolja, passar som handen i handsken med ECS.

Ett viktigt system

Det finns de som påstår att cannabisolja kan bota allt från depressioner till magvärk medan andra bara skrattar åt påståendet och viftar bort personen i fråga. Faktum är att ECS är så viktigt för människans kropp att det är involverat i allt från humörreglering till mag- och tarmkanalen. Här följer några av funktionerna som ECB hjälper till att reglera:

  • Sömn
  • Aptit och matsmältning
  • Humör
  • Immunsystem
  • Fertilitet
  • Smärta
  • Minne
  • Temperaturreglering
  • Välmående

Så fungerar det

Med ECB syftar man på ett stort antal receptorer i kroppen samt de molekyler som passar in i dessa receptorer. Varje bindning till receptorerna motsvarar en signal, det vill säga att ett meddelande skickas och talar om för kroppen vad den ska göra.

Eftersom cannabis och dess cannabisolja är olaglig har forskningen varit kraftigt begränsad men redan under 1960-talet upptäcktes den psykoaktiva komponenten THC. Man har också lyckats upptäcka att cannabinoiderna med lätthet binder till ECB-receptorer i kroppen och man kom således snart fram till att det fanns två slags receptorer i kroppen; cannabinoidreceptor 1 (CB1) samt cannabinoidreceptor 2 (CB2). CB1-receptorer hittas framförallt i det centrala nervsystemet medan CB2-receptorer för det mesta återfinns i immunförsvaret, i mag- och tarmkanalen liksom i det yttre (perifera) nervsystemet. Genom att man hittade dessa receptorer förstod man att kroppen förmodligen producerade egna molekyler som liknade cannabisens THC. Denna förutsägelse stämde mycket väl.

De saliga molekylerna

Det tog dock lång tid innan dessa molekyler hittades men slutligen kom upptäckten av endocannabinoiderna, det vill säga kroppens egna cannabinoider eller kroppens eget THC. Det finns två sådana här huvudmolekyler där den ena kallas för anandamid och den andra för 2-Ag. Som kuriosa kan nämnas att anandamid kommer från sanskrit och betyder salig molekyl, vilket väl får sägas vara ett passande namn.

Källan till endocannabinoiderna

Nu kanske du frågar dig varifrån kroppens egna cannabinoider kommer och det enkla svaret är att de kommer från kosten. Endocannabinoider kan nämligen skapas med hjälp av fettsyror där omega-3 är särskilt viktig. Det här stärks av forskning som har visat att en omega-3-fattig kost leder till humörsvängningar genom att endocannabinoidreglering försämras avsevärt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *