Minimera matspill

År 2014 blev 717 000 ton mat registrerat som matspill från Sveriges alla hushåll (tal från naturvardsverket.se). De senaste åren har fokus legat på att minimera mängden matspill, och även om det är ett stort problem som är svårt att lösa så kan alla hjälpa till att dra sitt strå till stacken genom att ta ansvar för sitt eget hushåll.

Det stora matspillet är ett komplext problem med många anledningar. Som privatperson handlar det i stor utsträckning om att man kastar rester, men den största boven är att vi kastar mycket mat som gått ut enligt datummärkningen. Det kan vara svårt att veta var man ska börja förbättra sig, därför erbjuder vi här ett gäng knep för att göra processen lättare.

FIFO

First In, First Out är en metod som används av de flesta som jobbar med mat, och som namnet avslöjar så går den ut på att det som är köpt först, och det som går ut tidigast, är det som ska användas först. Om du placerar dina matvaror i kylskåpet baserat på FIFO-principen så kan du lätt se vad som ska ätas först, innan nästa matvara öppnas.

Använd dina rester

Det är inte alltid så frestande att äta gårdagens rester, men för att minimera matspillet gäller det att vara kreativ. Om maten inte kan ätas som den är, så har man ofta separata ingredienser som kan frysas ner och användas till annan matlagning. Frukt och grönt som inte är helt färskt kan med fördel användas till till exempel smoothies, omeletter och liknande.

Använd sinnena

Det är bra att alla matvaror datummärks, men bara för att en vara är äldre än sitt bäst före-datum betyder det inte att den är oätlig. Det är viktigt att använda sina sinnen för att lukta, se och smaka om matvaror fortfarande går att äta.

Hitta fler tips hos Gram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *